Предават добричлия на полските власти, там го разследват за сводничество
Предават добричлия на полските власти, там го разследват за сводничество / Дарик Добрич

38-годишен добричлия ще бъде предаден на полските власти за наказателно предследване за склоняване към проституция, съобщават от пресслужбата на Добричкия окръжен съд.
Съдът потвърди взетата спрямо добричлията Шенол К. Ил. мярка за неотклонение задържане под стража до фактическото му предаване.

От пресцентъра на Добричкия съд припомнят, че мъжът бе задържан под стража на 9 август 2013 г. във връзка с Европейска заповед за арест, издадена срещу него от Окръжния съд във Варшава.

Шенол Ил. е търсен за водене на наказателно преследване срещу него за престъпления, за които се предвижда максимално наказание 15 години лишаване от свобода. Той е разследван за трафик на хора и за склоняване към проституция. В Европейската заповед за арест е посочено, че през периода декември 2008 г. – февруари 2009 г. в Щутгарт, Германия е купил от неизвестно лице за 300 евро полска гражданка и я е използвал за проституция като ежедневно е получавал от нея не по-малко от 25 евро. Престъплението е тежко умишлено и се наказва и по българския наказателен кодекс. Предвиденото за него наказание по нашето законодателство е лишаване от свобода от 1 до 6 години.

Днес Шенол Ил. не даде доброволно съгласие за предаването му на полските съдебни власти. Той помоли да му се даде възможност да ремонтира жилището, в което оставя семейството си. След това бил готов да изтърпи наказанието, което евентуално полският съд ще му наложи. 38-годишният изрази недоволство, че изискващата го държава не му е изпратила призовка, а го търсят с Европейска заповед за арест.