Повече инциденти отчитат тази година от Пожарна безопасност и защита на населението
Повече инциденти отчитат тази година от Пожарна безопасност и защита на населението / Дарик Добрич

Повече инциденти през това лято, в сравнение с миналото, отчитат от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", съобщи директорът й Дарин Димитров. Всяка година е различна климатично и въпреки че през 2015-а нямаше големи бедствия като наводнението през 2014-а, горещината и засушаването са довели до много пожари - 660 са те досега. За сравнение през същия период на изтеклата година е имало 380 пожара. Общо инцидентите, на които са откликнали от пожарната, са 952. Те са били 854 през 2014 г.

Районните служби в Добрич, Каварна и Балчик са оборудвани с нови автомобили, съобщи още Димитров. Другите поделения - в Шабла, Генерал Тошево, Крушари и Тервел, се очаква да получат нова техника до 2017 г. Наличният състав още не е достатъчен, но вече се обявяват конкурси за нови попълнения. Наскоро са назначени четирима пожарникари, които ще преминат обучение и ще започнат работа. Планирано е до две години да бъдат запълнени всички вакантни бройки в дирекциите, каза Димитров.

В "Пожарна безопасност и защита на населението" се надяват да се развие по-успешно и доброволческата дейност. Такива формирования в Добричко има само в Балчик, Каварна, Генерал Тошево и Тервел. Те са обучени засега само за гасене на пожари на открито, уточни Димитров. В Добрич са проведени няколко акции за набиране на хора, но неуспешно засега. Всички питат за възнаграждение, а то е доброволно, подчерта директорът. Той смята, че най-доброто решение е да има професионални команди, които да дежурят заедно с пожарникарите.

В момента тече Седмицата на пожарната безопасност. Утре в Добрич предстои демонстративно занятие, което ще се проведе в Корпус 2 на центъра. На професионалния празник на огнеборците - 14 септември от 11.00 часа в рибарско селище „Кария" ще се отдаде почит на загиналия при изпълнение на служебния си дълг Тодор Енчев. От 10.00 часа в църква „Св.Харалампий" в Шабла ще се отслужи литургия.