Пострадалите при пожара в Германия добруджанци са без опасност за живота
Пострадалите при пожара в Германия добруджанци са без опасност за живота / Дарик Добрич

Девет от пострадалите в пожара в град Гуденсберг, Германия са от Добрич. Това е станало ясно от телефонен разговор, който е провела областният управител Маргарита Новоселска с българския консул във Франкфурт на Майн Стефан Димитров.

Пострадалите имат предимно травматологични наранявания и са без опасност за живота, съобщил е още консулът. Сред тях има две деца - момче и момиче, които са в добро здравословно състояние.

От Министерството на външните работи предоставят на областния управител на Добрич имената и актуални данни за състоянието на някои от пострадалите в пожара. Недялка Райчева Алексиева, с адресна регистрация в Крушари е била на амбулантно лечение и е изписана.
Сред тежко пострадалите, настанени първоначално в клиника в Касел са добричлиите:
Султанка Северинова Сергеева - изписана вчера.
Петър Митанов Стоянов, на когото предстои операция следващата седмица.
Стелян Галинов Митев, който е със съмнения за интоксикация, но последните резултати от кръвните му изследвания са в норма. Предстои му операция следващата седмица. Очаква се да остане в болницата между 10 и 14 дни.

Севдалина Зоркова Стойчева от Добрич се намира в университетската клиника в град Гьотинген, интензивно отделение.

По информация на полицията в град Хомберг от тази сутрин, разследването на пожара ще приключи окончателно в средата на следващата седмица. Работи се по три различни версии за възникванетo на пожара: технически проблем, свързан с дефектен кабел на пералната машина в мазето; непредумишлен палеж (изхвърлена цигара); умишлен палеж. Счита се, че причината е от технически характер.

Огънят пламна в дървена сграда в град Гуденсберг на 19 октомври т.г. В къщата, която е 200-годишна, са живеели близо 30 български граждани, които са работели в холандска птицекланица, както и поляци.