Полицията се готви за баловете - 18 училища ще празнуват в 3 ресторанта в Добрич
Полицията се готви за баловете - 18 училища ще празнуват в 3 ресторанта в Добрич / Дарик Добрич

От полицията дадоха препоръки и съобщиха как ще опазват реда по време на абитуриентските балове тази година. 18 учебни заведения ще имат тържествени вечери в 3 ресторанта в Добрич. Първите балове са на 24 май - на Хуманитарна гимназия и гимназията по туризъм. На 25 май празненства имат ЕГ, СОУ "Л.Каравелов", СОУ "П.Р. Славейков", СОУ "Кл. Охридски", ФСГ и двете частни гимназии "Леонардно да Винчи" и "Райко Цончев"; на 26 май са Спортното училище и професионалните гимназии по аграрно стопанство, по ветеринарна медицина и по строителство; на 27 май - ПМГ, СОУ "Д.Талев", СОУ "Д.Габе". Някои училища ще празнуват заедно на едно и също място, уточни говорителят на полицията Стоян Стоянов.

Полицаи ще охраняват както районите около училищата, така и около заведенията, където ще празнуват зрелостниците, без да влизат вътре, каза още той. От "Пътна полиция" е създадена организация за засилено присъствие през нощта по пътищата, водещи към Черноморието. Там ще се правят проверки за употреба на алкохол и наркотици, за наличие на шофьорски книжки и ползване на предпазни колани, съобщи шефът на звеното гл.инспектор Жулиян Минев. Той добави, че в последните години няма инциденти около баловете в Добричка област.

С оглед на предстоящите екскурзии на абитуриентите, от "Пътна полиция", съвместно със служители на Автомобилната инспекция ще контролират автобусите, с които младежите ще пътуват извън страната за техническа изправност, редовни документи, а водачите - за употреба на алкохол.

През изтеклата седмица са проведени срещи с 12-класниците във всички добрички училища, на които са раздадени листовки с препоръки, прожектиран е филм с примери за нещастни случаи в нощта на бала. Сред най-важните указания, които зрелостниците трябва да спазват на празненствата, са да не шофират пияни, да не се подават през стъклата и люковете на колите, да не правят колони по пътищата и улиците и да не свирят с клаксоните. Ще бъде упражмяван видеоконтрол, напомниха от КАТ.