Погребват загиналия миньор от Ляхово, прокуратурата образува дело срещу неизвестен извършител
Погребват загиналия миньор от Ляхово, прокуратурата образува дело срещу неизвестен извършител / Дарик Нюз - архив

И утре ще продължат съвместните проверки и огледи от екипите на Министерство на енергетиката и Инспекцията по труда в Добрич в манганова мина „Оброчище” в балчишкото село Църква, където вчера при срутване загина един миньор, а друг бе ранен. В момента работата в рудника е прекратена. По-рано през деня пред Дарик зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков обяви, че „Рудник „Оброчище” няма задължения към Министерството на енергетиката, дружеството е коректен платец и изплаща редовно концесионните такси. Станков бе категоричен, че при установяване на нарушения от страна на концесионера, спрямо него ще бъде приложена цялата строгост на закона.

Междувременно стана ясно, че Окръжна прокуратура - Добрич е образувала дело срещу неизвестен извършител за причиняване на смърт, причинена от незнание или немарливо изпълнение на занятие или друга правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност.

Погребението на 39-годишния миньор Гюлент Атиф ще бъде утре по обяд. Трупът е освободен от Съдебна медицина и е откаран в родното му село Ляхово, съобщи за Дарик кметът на селото Реджеб Реджебов. Още утре кметът ще внесе в Общински съвет Балчик докладна с предложение за отпускане на средства, с които семейството на загиналия да бъде подпомогнато финансово. Миньорът оставя сираци две момчета на 11 и 16 години.

До момента от ръководството на мината в Оброчище не са се свързали с почерненото семейство, не са излезли и с официално становище по случая. Собственик на рудника е „Евроманган” АД. Дружеството притежава 25-годишна концесия за експлоатация на мангановото находище край с.Оброчище.