Подписаха споразумение за старта на водния цикъл в Добрич
Подписаха споразумение за старта на водния цикъл в Добрич / Дарик Нюз - архив

На официална церемония в гранитната зала на Министерския съвет днес кметът Детелина Николова и министърът на околната среда и водите Нона Караджова подписаха споразумение за реализацията на "Интегриран проект за подобряване на водния сектор в град Добрич - фаза I".

Споразумението ще даде възможност на община Добрич да стартира изпълнението на проекта преди неговото одобрение от Брюксел, така че строителството да приключи до края на 2014 година, уточниха от кметството.

Най–мащабният проект на община Добрич е на стойност 115 милиона лева и се финансира по Оперативна Програма „Регионално развитие”. В него е включенa реконструкция на общо 86 километра водопроводна мрежа, рехабилитация на главни канализационни колектори и на пречиствателната станция за отпадъчни води в село Врачанци. Същинското строителство ще се извърши през периода 2012 – 2014 година.

С проекта ще се редуцират загубите на вода от 78% до около 36%, ще се подобрят екологичните условия и ще се отговори на директивите на ЕС във връзка с опазване на околната среда относно качеството на водите. Сред очакваните резултати са и създаване на условия за потребление на вода с по – високо качество.