Подготвят се проектите за саниране на още два жилищни блока в Тервел
Подготвят се проектите за саниране на още два жилищни блока в Тервел / Община Тервел - архив

Живущите в два от четирите жилищни блока в Тервел, които се санират през 2016-та година от общината чрез средства по Националната програма за енергийна ефективност, вече се запознават с проектните разработки, предвидени за техните сгради, информират от добруджанското кметство.  За всеки от общо 112-те апартамента в двата жилищни блока е извършен оглед на дограмите. Описани и оразмерени са всички прозорци, вратопрозорци и остъклени тераси, които трябва да се подменят по програмата. Собствениците са проверили заявените от тях и одобрени от общината за смяна дограми по чертежи на фасадите на блоковете си.

Изпълнението на проектите и за двата блока започва с топлоизолиране на таваните на сутеренните помещения. Вече е осигурен достъп за работа на строителните работници в индивидуалните си мазета и в общите им части. Работата продължава с поставяне на нови дограми по прозорците. Следва конструктивно укрепване на челните панели на терасите и лоджиите. Конструктивните обследвания, извършени по време на първата фаза на проекта са показали съществени проблеми при заваръчните връзки на панелите на терасите в обследваните блокове, посочват от община Тервел. Едва след укрепването на терасите, те ще  бъдат остъклени с новата дограма. Паралелно с това ще се работи по фасадите.Освен монтирането на  десетсантиметровата топлоизолация , работниците ще обработят с пълнители фугите между панелите на блоковете.

Един от най-големите проблеми на панелните блокове като цяло и в частност на тези в Тервел е компрометираната хидроизолация и разрушените зидарии на комините на покривите, подчертават от общината. Програмата предлага цялостно решение за покривите – нова топлоизолация на вътрешната плоча , хидроизолация на покривната плоча , възстановяване и оформяне на всички комини, отдушници и отводнители.

 

Идната седмица започват и дейностите по проектирането на други два блока в Тервел – „Хан Тервел“ и „Детелина“, в които се помещават общо 81 апартамента.