По-малко от 7 млн. души с право на глас да определят състава на 43-тото НС
По-малко от 7 млн. души с право на глас да определят състава на 43-тото НС / Sofia Photo Agency, архив

 

Имената на 6 875 199 души фигурират в избирателните списъци за изборите, в които ще посочим кои ще са новите народни представители. Право на глас имат българските граждани, които са навършили 18 години към изборния ден включително, не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода.

11 729 секции ще отворят врати за вота в страната, а извън нея те са 428. Бюлетината, с която ще упражним вота си, изглежда по същия начин, както тази от изборите за Европейски парламент. Гласът ни ще бъде валиден само, ако поставим „Х” или „V” в квадратчето с номер пред избраната от нас партия, коалиция или независим кандидат. 

Изборният ден започна точно в 6.00 ч. Забавяне с един час може да има в случаите, когато в секционните избирателни комисии няма необходимия кворум. И на тези избори в лявата част на бюлетината след квадратче с номер са изписани имената на партиите, коалициите и независимите кандидати, които участват в изборите. В дясната страна са разположени в кръгчета номерата на кандидатите от съответните листи, които, ако избирателят желае, може да отбележи. Ще избираме от 18 партии, 7 коалиции и трима народни представители. 

В избирателните списъци официално фигурират около 6 875 199 души. В тях обаче могат да бъдат дописвани избиратели. „В лечебни заведения, на плавателни съдове или на места, където се изтърпяват наказания и има лица, задържани под стража, там ще  бъдат изготвени списъци”, заяви говорителят на ЦИК Александър Андреев. 

Общо 26 избирателни секции са открити на територията на арестите и затворите в страната. В затворите ще могат да упражнят правото си на вот общо 627 обвиняеми и подсъдими, а в арестите се очаква да гласуват 616 души, срещу които има висящи наказателни производства.

Студентите могат да гласуват в населеното място, в което учат срещу заверена студентска книжка и документ за самоличност. Ако нямат заверена студентска книжка, ще могат да гласуват и с уверение от съответното висше учебно заведение, че се обучават в него.

Във военните формирования в страната също е създадена необходимата организация за вота. Заявление за гласуване са подали общо 343-ма военнослужещи от българските военни контингенти. 

По време на днешните избори ще се проведе експериментално машинно гласуване в 300 секции, разпределени в Кюстендил, Перник, Плевен, Пловдив 17-ти МИР, София 24-ти МИР. Машинното гласуване не е задължително и няма да се отрази на резултата от вота. 

Александър Андреев допълни, че 39 неправителствени организации ще следят за нарушения в изборния ден, а наблюдателите 17 429 са значително по-малко от тези на евро изборите, когато ЦИК допусна те да надхвърлят 60 000. 

Официалният край на изборния ден настъпва в 19.00 ч., но ако след този час пред секционното помещение има избиратели, те ще имат възможност да предадат личните си документи на членовете от комисия, след което да упражнят своя глас. Това трябва да се случи най-късно до 20.00 ч.