Отново искат средства за почистване на река Батовска
Отново искат средства за почистване на река Батовска / Дарик, архив

По искане на областния управител на Добрич Детелина Николова, в МОСВ се проведе работна среща с участието на министъра на околната среда и водите  Ивелина Василева, съобщиха от областната администрация. Участвали са също зам.-министър и експерти от министерството, както и директорът на РИОСВ – Варна, придружен от специалисти.

Поводът за срещата е бил изясняване и уточняване на план за действие във връзка с проблемите, възникнали след неколкократни наводнявания през 2014 и 2015 г. в Защитена местност „Блатно кокиче” по плана за управление на Поддържания резерват „Балтата” и буферната му зона.

Участниците в срещата са решили под ръководството на Областния управител да бъде организирана работна група с представители на РИОСВ и Басейнова дирекция Варна, Министерство на земеделието и храните, „Напоителни системи” ЕАД и Областна администрация Добрич. Работната група трябва да подготви техническа експертиза и задание за ремонт на хидротехническите съоръжения. Ще бъде внесено отново искане пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет за финансов ресурс за почистване и осигуряване на проводимост по коригиран участък на река Батова. Целта е дейностите да стартират в следващите месеци.