Откриха обновената част към мемориала Неовършаният харман“ в село Житен
Откриха обновената част към мемориала Неовършаният харман“ в село Житен / Община Генерал Тошево

С възпоменателна церемония в генералтошевското село Житен беше открита обновената част към мемориала „Неовършания хамбар”. На събитието присъстваха кметът на общината Валентин Димитров, областният управител Детелина Николова, депутатът Валентин Николов, интелектуалци, дарители, жители и гости.

В знак на признателност бяха положени венци и цветя на мемориалния комплекс, а паметта на загиналите бе почетена с минута мълчание.

Откриха обновената част към мемориала Неовършаният харман в село Житен
netinfo

Проявата продължи с разглеждане на подредената сбирка с материали, посветени на боевете за Добруджа в Първата световна война и мъчениците, отвлечени по време на бойните действия.

В обръщението си към жителите и гостите на село Житен, Детелина Николова припомни трагичното събитие от август 1916 г., когато невинни мъже, жени и деца от това добруджанско село са били отвлечени и не са се завърнали никога повече от Молдова. Тя изказа благодарност на Инициативния комитет, „който още след откриването на Мемориалната градина „Неовършаният харман“ през 2009 г., поде кампания за разширяване на мемориала и не пожали сили, за да обедини усилията на много добруджанци, станали съпричастни в осъществяването на този родолюбив проект”.

Откриха обновената част към мемориала Неовършаният харман в село Житен
netinfo

Между 30 и 40 хиляди са отвлечените в Молдова добруджанци

Мемориалната градина представлява уникален паметник в центъра на село Житен, със зелени площи и парково пространство - място за поклонение пред паметта на отвлечените в Молдова добруджанци по време на Първата световна война. Изградена е по идея на Гено Генов - наследник на отвлечен добруджанец.

Паметният комплекс символизира прекършения живот на 66 мъже, жени и деца, отвлечени от добруджанското село, които са част от хилядите добруджанци с неизвестна съдба, отвлечени от вражеските войски, оставили осиротяла челяд и недовършена селскостопанска работа. В румънските концентрационни лагери, повечето от тях намират смъртта си, а малцината завърнали се носят в сърцата и душите си незарастваща, кървава рана.

В знак на приемственост, в основата на паметника е вградено послание към идните поколения, което по предложение на местните жители ще бъде отворено през 2057 година.

По-късно в село Красен беше открита Паметна плоча на воините, жители на с. Красен, загинали в Балканските, в Първата и Втората световни войни, дали живота си за свободата и независимостта на България. Панихида за загиналите отслужи отец Тодор.

Откриха обновената част към мемориала Неовършаният харман в село Житен
netinfo

И на двете събития присъстваха акад. Георги Марков, Иван Гранитски, Валентина Радинска, Панко Анчев, Любомир Котев. Тяхното участие е в рамките на културни празници „Албена” 2016, чийто домакин за 12-и  път е община Генерал Тошево.