диня
диня / ThinkStock/Getty Images
Световният ден на динята се чества на 3 августПразникът е популярен най-вече в САЩ.

Плодът на динята е ягодовиден и има гладка кора и сочна, сладка, обикновено червена вътрешност. Смята се, че произлиза от Южна Африка, където видът има най-голямо генетично разнообразие.

Оптималният дневен прием на този плод е 2-3 порции и зависи от индивидуалните особености на организма: пол, здравословно състояние, физическа активност, ръст и тегло.

Порция диня от 200 грама, която съдържа 50-60 калорииразхлажда в летните жеги и същевременно задоволява желанието за сладко.

Всеки човек може да консумира диня. Все пак не бива да се забравя, че подобно на всички плодове и динята съдържа фруктоза. По тази причина болните от диабет следва да не прекаляват с консумацията й

Поради високото водно съдържание и диуретично действие хората, които имат проблеми с бъбреците, също трябва да внимават.

Съдържащите се в нея фибри подпомагат храносмилането и функциите на червата. Подобно на повечето червени плодове и динята съдържа антоциан и ликопен, които спомагат за предпазване от сърдечносъдови заболявания и рак (най-вече на простатата).

Динята има високо съдържание на витамин C и фолиева киселина. Витамин C е сред най-мощните антиоксиданти и забавя стареенето, а също и предпазва от заболявания.

Червените плодове намаляват възпаленията в организма, а флавоноидите в тях също имат антиоксидантни свойства.