Детска градина
Детска градина / Дарик Добрич
Кметското ръководство в Добрич даде извънреден брифинг, провокиран от напрежение сред родители на деца, посещаващи детските градини, които се тревожат, че през лятната ваканция достъпът до заведенията ще бъде ограничен. Кметът Йордан Йорданов и ресорният зам.-кмет д-р Емилия Баева опровергаха слуховете и заявиха, че няма да има върнати деца от градините, но ще бъде изготвен график, според който ще се разпределят дежурствата, както всяка година.
 
Напрежението идва от новата Наредбата за условията и реда за записване, отписване и преместване на децата от предучилищна възраст в детските градини и училищата, която бе приета от ОбС, след това атакувана от Прокуратурата и след корекции, приета отново на последното заседание на Съвета през април т.г. Според д-р Баева, притесненията на родителите са от Глава 3 в Наредбата, където е записано, че в летния период 1 юни – 14 септември детските градини работят с намален капацитет. Две седмици преди ваканцията се обявява график за дежурствата и сборните групи, след което родителите, желаещи да ползват услугата и през летните месеци, в 10-дневен срок, подават заявление за периода, през който детето им ще посещава градина. Заявленията се оглеждат от нарочна комисия и се прави разпределение и подбор, като важно условие е родителите да работят.
 
Въпреки тези критерии и подбор, обаче, всички желаещи ще ползват общинска градина, няма да има върнати, заяви д-р Баева, като уточни, че ако местата в дежурната група на предпочитаната градина са изчерпани, ще се наложи някои семейства да водят детето си в съседно заведение, но отново избрано според местоживеенето.
 
Графикът за дежурства на градините ще е готов около 22 май, обещаха от общината. В момента се прави предварително проучване на желанията за посещаване през лятото. Д-р Баева и главният експерт „Предучилищно образование“ в Общината Дора Минчева споделиха констатации, че много често родителите се презастраховат и заявяват посещения през всички месеци – юни, юли и август, а реално не водят децата си. Статистиката сочи, че от 2 200 деца през учебната година, на градина през лятото ходят около 300-400, а август още по-малко. „Имаме заявка за две групи, а идват деца за половин група и това създава финансови проблеми на директора“, разказа Минчева. „Ние не правим икономии от децата на Добрич, а искаме да разходваме разумно обществени средства“, добави д-р Баева.
 
Тя помоли родителите за разбиране и взаимно уважение и припомни, че всяко детско заведение затваря за определен период през лятото за профилактика и почистване. Освен това учителите трябва да почиват, за да бъдат работоспособни, те също имат деца и семейства и право на отдих, добави зам.-кметът. От Общината призоваха родителите да бъдат максимално прецизни в посочването на периода, в който детето им ще посещава градина.

От кметския екип подчертаха, че въпросната Наредба е била подложена два пъти на публично обсъждане, преди внасяне в Общински съвет, и не е имало нито един коментар от страна на граждани. Текстът е дискутиран подробно и с персонала на детските заведения.