Задържан за разпространение на наркотици остава зад решетките
Задържан за разпространение на наркотици остава зад решетките / ThinkStock/Getty Images
Окръжен съд - Добрич остави без уважение молбата на 35-годишния Пламен С. за изменение на наложената му мярка за неотклонение „задържане под стража“.  Мъжът  настояваше за по-лека мярка  с мотива, че има заболяване, което  не може да бъде лекувано в ареста.

Той е привлечен под отговорност за това, че на 15 юни т.г. в село Бранище, без надлежно разрешително, е държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества - около 10 грама хероин, и на същата дата е дал наркотици на двама души. Деянието е извършено при условията на опасен рецидив, за което се предвижда наказание лишаване от свобода за срок от 5 до 15 години и глоба от 20 до 100 хиляди лева. Мъжът е задържан под стража от 22 юни т.г. с определение на Районен съд - Добрич. 

Според заключението на назначената от Окръжния съд експертиза при задържания се установяват данни и отделни симптоми за заболяването лумбосакрален радикулит.  Посочва се обаче, че към момента на изготвяне на експертизата не съществуват здравословни проблеми, които да пречат на пребиваването на мъжа в условията на следствения арест и той няма нужда от специализирано лечение в клиника. 35-годишният е в запазено общо състояние със субективни оплаквания от болки, за което се препоръчва само медикаментозна терапия, която може да се провежда в условията на местата за лишаване от свобода, заключват експертите.

В съдебната зала адвокатът на задържания поиска да му бъде наложена по-лека мярка за неотклонение, евентуално „домашен арест“, тъй като лошите условия в следствения арест или затвора създават опасност за усложнения и влошаване на здравословното състояние на мъжа. Задържаният от своя страна заяви, че няма намерение да се укрива  и също помоли съда за по-лека мярка.

Прокурорът настоя мъжът да остане в ареста, като подчерта, че към настоящия момент по досъдебното производство остава да се приложи физикохимическа експертиза за наркотичното вещество, след което делото ще бъде внесено в съда.

Окръжният съд, след като взе предвид изразените от страните становища, заключението на съдебномедицинската експертиза и събраните по досъдебното производство материали, прецени, че молбата на задържания трябва да бъде оставена без уважение.

Определението подлежи на обжалване в 3-дневен срок пред Апелативен съд -  Варна.