Деца от две училища и детска градина участват в занимания
Деца от две училища и детска градина участват в занимания / Община Добрич
Община град Добрич реализира проект „Заедно учим, творим и играем“, който е финансиран от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства. От месец октомври вървят занимания със 184 деца и ученици от етническите малцинства от ОУ „ Христо Смирненски“, Обединено училище „ Йордан Йовков“ и Детска градина № 32 „Зорница“.

С тях ще се работи за овладяването на българския книжовен език, ще бъдат включени в извънкласни и извънучилищни дейности с елементи на интеркултурно образование. През ваканционните месеци ще се осигури допълнителна работа - тематично лятно училище. По проекта са предвидени и обучения, семинари, кръгли маси с учители.

Дейностите продължават до 2019 г., финансирането е в размер на 38 150 лева. Цели се създаване на условия за равен достъп до качествено образование и за преодоляване на сегрегацията на децата и учениците от етническите малцинства, като се повишава капацитета на педагогическите специалисти за работа в мултикултурна образователна среда.

Очаква се с проекта да се разширят възможностите за социализация и да се подобрят образователните резултати на децата от предучилищните групи в детската градина и учениците от начален етап в училищата, които не владеят добре български език. Ще се насърчи и общуването и съвместните изяви на деца от различни етноси чрез взаимно опознаване, съхраняване и развиване на културната им идентичност.