Орнитолози откриха голяма и малка дропла край Дуранкулашкото езеро
Орнитолози откриха голяма и малка дропла край Дуранкулашкото езеро / Михаил Илиев

Втори екземпляр от застрашения от изчезване вид голяма дропла е открит преди ден в района на Дуранкулашкото езеро, съобщи за Дарик Марина Георгиева от Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/. Птицата е от особено рядък вид, а само преди две седмици бракониери отстреляха друга голяма дропла край Дуранкулак. В края на миналата година такава птица е била наблюдавана и край с.Езерец, Шабленско.

Орнитолозите от БДЗП са открили в района на крайморска Добруджа и още един от редките за България видове птици – малка дропла или тъй наречения стрепет, информира още Марина Георгиева. В миналото малките дропли са гнездели навсякъде в Добруджа, но през 50-те години на миналия век популацията им рязко намалява и стрепетите започват само да зимуват у нас, разказа Георгиева. Тя сподели, че природозащитниците са притеснени от масовата поява на ветроенергийни паркове в района на Дуранкулашкото езеро, които застрашават водолюбивите птици и ограничават достъпа им до местата за хранене.

Междувременно кметът на Дуранкулак Зюмбюл Медаров съобщи за Дарик, че Дуранкулашкото езеро е замръзнало заради големите студове. „Това не е необичайно явление, навремето местните рибари са изсичали големи ледени блокове от езерото и са ги поставяли в зимници, където са съхранявали уловената риба, заради липсата на хладилници”, разказа Медаров. „В детските ми години зиме се пързаляхме с кънки върху езерото”, спомни си още кметът. Той бе категоричен, че големите студове не могат да уплашат жителите на Дуранкулак, защото те са преживели много по-люти и страшни зими, в сравнение с които сегашната е „мека и приятна”.