/ ThinkStock/Getty Images
Избиват около 60 диви прасета и хищници в оградено стопанство
Огнище на Африканска чума по свинете (АЧС) е констатирано в оградено ловно стопанство в землището на село Българево, стана ясно след заседание на Областния координационен щаб. 

Инфекция с вируса е установена при четири диви прасета, отстреляни в стопанството от ловци от Ловно сдружение „Зеленка”. Ловът е проведен в ограденото съоръжение с площ 1010 дка през изминалия уикенд. Трите проби на отстреляните в съботния ден прасета са били отрицателни. От шестте застреляни животни в неделя обаче 4 са били заразени.

Втори случай на африканска чума при дива свиня в Силистренско

Със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев са наложени мерки за превенция и ограничаване разпространението на инфекцията.

Всички прасета в ограденото пространство, които са около 60 на брой, ще бъдат унищожени този уикенд. Ще бъдат отстреляни и всички хищници – чакали, лисици и др. Труповете ще бъдат загробени в подготвени трупни ями.

Пет населени места в Добричко влизат в инфектирана зона за африканската чума

Предстои да бъде направен обход около оградата на съоръжението, за да се види дали има процепи, през които могат да се промъкнат животни. Създадени са зони на ограничение, засилен е надзорът при дивите и сред популацията домашни свине.

Първата зона за сигурност е 20-километрова инфектирана зона около огнището, която обхваща селища в общините Каварна и Шабла. Това са селата Българево, Топола, Свети Никола, Камен Бряг, Х.Димитър, Пор. Чунчев и град Каварна в община Каварна, както и селата Горун, Тюленово, Езерец, Крапец, Ваклино, Дуранкулак и град Шабла в община Шабла.

БАБХ към стопаните: Спазвайте изискванията за биосигурност

Втората зона
е буферна и обхваща 40 км около огнището. В нея също влизат селища от общините Шабла и Каварна. Третата зона е надзорна и обхваща цялата област Добрич.

Заради опасност от разпространение на болестта, от вчера в община Каварна се колят масово прасета от т.н. задни дворове, това е съобщила в щаба кметът на Каварна Нина Ставрева.

По думите й, стопаните проявявали разбиране. В двете общини има общо около 500-600 прасета в задните дворове. В двете общини няма животновъдни комплекси, най-близкият е в община Генерал Тошево.

Заседанието на Областния щаб бе водено от зам.-областния управител Красимир Николов, снимка: Дарик Добрич

БАБХ ще извършва постоянни клинични прегледи за АЧС при домашни свине и ще се вземат проби от всички умрели или показващи клинични признаци диви и домашни свине като изпълнение на Програмата за профилактика и надзор на болестта АЧС в България, съобщават от Агенцията. 

Стопани ще получат 70 лв. помощ за превантивно заклани свине

Мерките при домашни свине са насочени към стриктни мерки за биосигурност с цел прекъсването на възможността за прехвърляне на заразата между дивата и питомната популация  свине в страната. 

Биосигурността на фермите е ключов фактор за предпазване на домашни прасета от навлизане на инфекция с вируса на АЧС. В тази връзка БАБХ напомня, че прасетата в стопанства „заден двор“ трябва да се отглеждат затворени и при засилена биосигурност, и да нямат контакт с диви прасета.