Областна комисия "Военни паметници" Добрич
Областна комисия "Военни паметници" Добрич / ОА Добрич
На заседание на Областна комисия „Военни паметници“ бе разгледана идеята за промяна на името на „Паметен знак на 36-ти пехотен Козлодуйски полк“ на „Монумент на 6-а пехотна Бдинска дивизия“. Искането е постъпило от Община Добричка. Желанието на администрацията е да включи доста по-пълен списък на войните в 6-а пехотна Бдинска дивизия.
Становище по промяната изказа историкът Радослав Симеонов, според когото чрез тази промяна ще се „запълни една историческа несправедливост“. „Издигането на паметен знак на 36-ти пехотен Козлодуйски полк, поставя в неблагоприятна ситуация войните от 35-и Врачански полк. И едните, и другите войни са били част от едно войсково съединение. Те са действали заедно в дните на Добричката епопея. И освен техните имена, ще бъдат изписани и имената на 6-а пионерна дружина и 2-и артилерийски полк, който също е част от 6-а Бдинска дивизия. При издигането на паметник само на 36-и полк, просто нямаше как тези хора да бъдат почетени. Така че това наложи промяната в името. Мястото на паметника остава същото – в един нов гробищен парк в село Козлодуйци. Има готов проект на арх. Владимир Попов, който е с много символика и направен с много добро познаване на материята. Има осигурени средства, като по-голямата част от тях са от частен дарител, благодарение на когото се работи, както и благодарение на Община Добричка, която се зае с оформянето на терена за направата на този паметник. За изписването на имената – на близо 650 души, са необходими 20 000 лв.", обясни Симеонов. 

Изпратени са искания към общините да финансират изписването на имената на войните от своя район и от 10-15 има съгласие. Има публикувано и съобщение за дарения, като се очаква родственици на загинали да откликнат. Идеята е паметникът да бъде открит на 7 септември т.г., когато се отбелязва 101 г. от Добричката епопея.

Областна комисия „Военни паметници“ единодушно одобри промяната на името на паметника, за което ще бъде изпратено искане до министъра на отбраната за становище.