Очакват над 150 участници на фестивала на мажоретния танц
Очакват над 150 участници на фестивала на мажоретния танц / Дарик Добрич, архив

12-ото издание на Международния фестивал на мажоретния танц "Златен помпон" ще се проведе от 5 до 7 септември. Проявата се организира в Добрич и курорт Албена. В нея ще се включат над 150 участници от България и Русия, съобщи един от организаторите на събитието Виолета Белчева. Пред публиката в Добрич и Албена ще се представят състави от Тервел, Добрич, Нови пазар, Пазарджик, Пловдив,Симитли, Сандански, Бургас, Панагюрище, както и един състав от Русия. Участниците са на възраст от 6 до 18 години.

Официалното откриване ще се състои на 5 септември от 14.30 часа в казино-вариете "Албена", където ще се проведе и първият конкурсен ден за соло, дуо и трио изпълнения в категориите "помпон" и "батон". На 6 септември конкурсът продължава за големите и мини формации в категориите "помпон", "батон", "флаг"и"микс". Големите групи ще се състезават и в категорията "танцови мажоретки". В същия ден от 16.00 часа е предвидено дефиле на участниците в курорт Албена.

На 7 септември е конкурсната програма за големи групи дефиле 100 метра в категориите "батон", "помпон", "флаг" и "парадни мажоретки". От 12.30 часа съставите ще дефилират в центъра на Добрич по маршрут "Стара къща" - площад "Свобода". Веднага след това на сцената на площада ще се състои награждаването на големите групи /батон, помпон, флаг, парадни мажоретки/, връчването на специалните награди и закриването на фестивала.

Проявата се провежда под патронажа на кмета на Добрич Детелина Николова. Организатори са община Добрич, курорт Албена, Българската мажоретна асоциация и сдружение "За децата на Добрич".