Общинският съвет на Добрич разглежда актуализацията на бюджета
Общинският съвет на Добрич разглежда актуализацията на бюджета / Дарик Добрич

Общинският съвет на Добрич заседава от 9.00 часа. Той ще разгледа актуализацията на бюджета за настоящата година, която се налага след преразглеждането в НС на Закона за държавния бюджет за 2010-а. Както вече съобщи за Дарик радио зам.-кметът по финанси Иван Колев, с над 775 хил. лева е намален бюджетът на Добрич в дейностите държавна отговорност, но той предлага на съветниците да приемат 70-80% от свиването да бъде компенсирано от собствени приходи на общината. Останалата част от недостига ще бъде за сметка на икономии в издръжката на съответните дейности. Мерки като съкращения на служители, намаление на заплатите или излизане в принудителен отпуск няма да бъдат вземани в община Добрич, информира също Колев.

На заседанието ще се гласува и корекция на програмата за капиталови разходи. Предлага се предвидените в програмата 4 млн. лева да се увеличат на 20 млн. лева, като увеличението се дължи на външно финансиране от спечелени проекти.

Два отчета ще гласуват съветниците на Добрич - за дейността на Общинския съвет и за изпълнението на неговите решения от страна на администрацията за първото шестмесечие на т.г..

Предлагат се и промени в Наредбата за обществения ред. Това се налага, понеже в нея липсват разпоредби, касаещи отглеждането на "продуктивни" животни. На предишната сесия, съветниците изслушаха жалба от група граждани, недоволни от факта, че техен съсед отглежда в зона "широк център" в Добрич пчели. С изменението, на територията на града, ще се забрани отглеждането освен на "селскостопански" и на "продуктивни" животни.

Дневният ред на днешната сесия на Местния парламент се състои от 23 точки. През следващия месец - август, съветниците ще почиват.