Община Генерал Тошево 
Община Генерал Тошево  / netinfo
Община Генерал Тошево получи като дарение техническо оборудване за доброволните общински формирования. Дарението включва моторни триони, моторен къртач, резач на арматура, пробивен трион и комплект ъглошлайф. Специализираните инструменти ще бъдат използвани от доброволните формирования единствено при възникнала нужда. Целта е при бедствие, пожар или друга извънредна ситуация доброволците да бъдат обезпечени с техника, която им позволява бърза и адекватна намеса с цел минимизиране на рисковете за жителите на общината и тяхното имущество.

Инициативата е на българското посолство в Швейцария и лично на посланик Меглена Плугчиева. Дарението бе договорено след посещение в Швейцария на гл. комисар Николай Николов – директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ в МВР, и Даниел Панов – кмет на община Велико Търново и председател на Управителния съвет на НСОРБ. Получател на дарението от Швейцария е НСОРБ, което осигури доставката му до България.

Община Генерал Тошево е една от 40-те местни администрации в страната, които получават безвъзмездно техническото оборудване за специални операции.

 Доброволните формирования се създават от кметовете на общини по решение на общинските съвети. Те са резултат от инициативността на органите за местно самоуправление и на отделните граждани. Решенията за използването на доброволните формирования се вземат от кметовете на общини в съответствие с общинските планове за защита при бедствия или в други предвидени от закона случаи. Дейността на доброволните формирования се oсъществява при строго спазване и прилагане на свързаните с нея закони и подзаконови нормативни актове, както от страна на институциите, така и от страна на гражданите.