Община Добричка отбелязва празника си със събор в Дебрене
Община Добричка отбелязва празника си със събор в Дебрене / община Добричка, архив

Над 2000 фолклорни изпълнители от цялата страна ще вземат участие в 43-тото издание на събора „Песни и танци от слънчева Добруджа", който се провежда в село Дебрене.
Фестивалът се организира всяка последна събота на месец юни и по традиция с него се отбелязва празникът на община Добричка. За шеста година съборът е включен в националния културен календар.

Естествен декор за певците и танцьорите и тази година ще бъде историческата местност „Славната канара" край село Дебрене, известна като хайдушко сборище на хайдут Пейо Буюклията и дружината му. На пет естради в местността ще се представят 56 певчески групи, 25 танцови, 20 инструментални и над 200 индивидуални изпълнители.

Най-малкият участник в събора ще бъде 3-годишната Полина Панчева от ЦДГ "Слънчице" в Добрич, която ще изпълни две песни. Най-възрастният участник е 84-годишната баба Желязка от певческата група към читалището в село Белгун. За фестивала ще пристигнат фолклористи от Пазарджик, Русе, Шумен, Силистра, Варна, Провадия, Нови пазар, Етрополе и от всички добруджански общини.

Съборът има конкурсен характер и изпълненията ще бъдат оценявани от професионалисти от ансамбъл „Добруджа" и СОУ"Климент Охридски". Общината е осигурила награден фонд от 5000 лева. Всички участници ще получат грамоти, а най-добрите в отделните категории - медали и парични премии. Фолклорният събор „Песни и танци от слънчева Добруджа" обикновено привлича по 7-8 хиляди зрители.

Община Добричка е създадена преди 32 години, през пролетта на 1979-та, когато се провеждат избори за Районен народен съвет. Избрани са 100 общински съветници и кметовете на населени места. На първата учредителна сесия е избран Изпълнителният комитет, постоянните комисии, специализираните органи на съвета и секретарите на кметствата.