Обявиха за нищожни три договора за имоти по  Дамбата
Обявиха за нищожни три договора за имоти по Дамбата / Дарик Добрич

Окръжен съд-Добрич уважи три иска на държавата срещу купувачи на имоти по брегоукрепителното съоръжение Дамбата между Балчик и Албена, съобщават от пресслужбата на институцията.

Съдът прогласи нищожност на договора с "Балчик плаза"ООД-Варна за продажба на право на собственост на имот с площ 10 636 кв. м., сключен между държавата, представлявана от бившия областен управител на Добрич Ердинч Хаджиев, като продавач и търговското дружество като купувач, поради противоречие със закона. Със същия мотив съдът прогласи нищожност на още два договора за продажба на право на собственост върху други два имота със същата площ, сключени с "Ей Пи Инвест 09"ООД-Варна.

Окръжният съд прогласи и нищожност на трите договора за продажба на имотите поради невъзможен предмет на сделките.Съдът призна за установено, че въпросните имоти са публична и изключителна държавна собственост.

Съдът осъди "Балчик плаза"ООД и "Ей Пи Инвест 09"ООД да предадат владението на имотите на държавата, представлявана от Министъра на регионалното развитие и благоустройството чрез пълномощника му Областния управител на област Добрич.

Съдът постанови двете дружества да заплатят държавна такса по всяко от трите дела в размер на 7 538,25 лева.

Решенията могат да бъдат обжалвани в двуседмичен срок от връчването им на страните.
Добричкият окръжен съд вече върна на държавата три имота, придобити от "Ренкон"ООД и от "Сезони"ЕООД, припомнят от пресслужбата на съда.