Обезвредиха опасна морска мина до Яйлата
Обезвредиха опасна морска мина до Яйлата / DarikNews.bg

Опасна морска котвена мина беше обезвредена на 500 метра от местността ”Яйлата” край Каварна, информират от Щаба на Военноморските сили. Мината е немски образец „R” - галваноударна и ударно-електрическа и се е намирала на 2 метра дълбочина на 10 метра от брега. След обезопасяване на района мината е подривена на място, като следва мощна вторична детонация.

Използваното вещество в този тип мини е 90 кг. „ТХА”, което е еквивалента на 130 кг. тротил. Предназначението на подобен тип мини е за поразяване на подводници и надводни кораби с малко и средно водоизместване.

Мината е открита на 17 юли от водолаз в местността „Чалъ Борун”. След подадения сигнал, получено искане от Областния управител на Добрич и заповед от Командира на ВМС, на място е изпратена групата за разузнаване, извличане, транспортиране и унищожаване на невзривени боеприпаси и морски мини.

Ръководител на групата е капитан – лейтенант Атанас Маринов, водолази са главен старшина Димитър Македонски и главен старшина Ивайло Чавдаров, а медицинското осигуряване е от главен старшина Юри Пискулийски.