НЯМА ДА ИМА БЕДСТВЕНО ПОЛОЖЕНИЕ. Зимна обстановка - обобщение към 15.00 часа
НЯМА ДА ИМА БЕДСТВЕНО ПОЛОЖЕНИЕ. Зимна обстановка - обобщение към 15.00 часа / netinfo

Няма да се обявява бедствено положение в Добричка област, стана ясно след приключилото заседание на областния Щаб за кординация. Обстановката обаче е силно усложнена.

Към момента са затворени  за движение всички  републикански пътища в общините на Добричка област.  Отворени са основните пътни артерии - от Добрич за Варна, Балчик, Ген.Тошево, Тервел, Силистра и Крушари. В момента почистването е спряло, защото непрекъснато вали и навява. Има готовност машините отново да започнат да разчистват, ако валежът спре или поне намалее.

Снежната покривка в областта е 20-25 см. Има обаче снегонавявания вероятно от 1 метър на места.

Затворени са всичките 47 учебни заведения в 6 общини Каварна, Балчик, Шабла, Добричка, Крушари и Тервел, съобщи началникът на РИО на МОН Рина Иванова.

Три от училищата в община Ген.Тошево работят - тези в града, а четири в селата не работят.

Отворени са и помощните училища в Кранево и Каварна.

Към момента всички учебни заведения в Добрич работят нормално, отоплението им е осигурено.

Принудителната учебна ваканция в Тервел ще продължи до 21 януари. Очаква се утрешният ден да бъде обявен за неучебен и в останалите общини. В момента се чакат предложения от кметовете, казаха от РИО.

Гражданите да не паркират по уличната мрежа, за да осигурят достъп на снегопочистващите машини, апелираха от община Добрич.

От кметството съобщават, че цялата налична техника на почистващата фирма «А.С.А България» работи по първостепенните трасета и булеварди в града. Веднага след нормализиране на обстановката машините ще започнат да навлизат и в останалата улична мрежа по кварталите, уточняват от общината.

Без ток заради нарушено електроснабдяване е сградата на общинската администрация в община Каварна, промишлената зона и някои квартали в града, съобщиха от Общинския съвет за сигурност. Нарушено е и водоподаването в града, поради авария на помпена станция. Градът е и с прекъснато водоподаване, поради повреда в помпена станция 2. Рано тази сутрин до болницата в Каварна е успешно транспортирана родилка с усложнения. Целодневните детски градини и детската ясла в Каварна и село Българево ще работят със сборни групи.

Без ток са и селата Българево, Стаевци, Свети Никола, Дуранкулак и Камен бряг.

Екипи на „Пътно управление" помогнаха на аварирал турски автобус, закъсал тази сутрин до село Хаджи Димитър. Автобусът пътувал в посока Румъния.

12 болни на хемодиализа е трябвало да бъдат приети днес в добричката болница, четирима от тях от Каварненско не са успели да пристигнат преди обед, но вече е изпратена кола, която да ги доведе. От Крушари успешно е транспортирана до Добрич една родилка.

На помощ за справяне със ситуацията в Шабленско е и Зенитният полигон в града. От Общината умоляват гражданите да не предприемат пътувания в усложнената обстановка.

В някои селища от областта има проблеми със зареждането на хляб и продукти от първа необходимост.