Напомнят на министъра на културата, че Залдапа няма акт за собственост
Напомнят на министъра на културата, че Залдапа няма акт за собственост / Областна управа - Добрич

Крепостта Залдапа в община Крушари, където преди дни беше разкрита криптата на епископската базилика все още няма акт за собственост, съобщават от Областна управа. Във връзка с направеното уникално откритие областният управител д-р Маргарита Новоселска изпрати напомнително писмо до министъра на културата Вежди Рашидов за необходимостта от издаване на Акт за държавна собственост за обект „Антична крепост Залдапа“.

„Предвид безспорната национална и местна историческа значимост на обекта, отново Ви приканваме да предприемете необходимите действия, с цел съставяне на АДС за имота. Актът е необходим на община Крушари за кандидатстване по Програмата за трансгранично сътрудничество „България – Румъния 2014 – 2020 г.“, посочва д-р Новоселска. Тъй като част от проектните мероприятия са свързани с реставрационни и консервационни дейности на терен с голяма площ, е необходим сериозен финансов ресурс, който би спомогнал културната ценност да се превърне в туристическа дестинация, смята Новоселска. Тя е убедена, че това е възможност да се привлече общественото внимание към ценностите на културното наследство в най-малката добруджанска община и да се даде възможност за развитие на туризма.

Това е второто писмо от Областна управа до министъра. Още в края на май д-р Новоселска се обърна с молба за иницииране от страна на министъра съставянето на Акт за държавна собственост за обект „Антична крепост Залдапа”.

В продължение на два дни областният управител проследи работата на археолозите от РИМ и се запозна на място с процеса на археологическите проучвания в Залдапа, както и с последното уникално откритие на територията на този емблематичен обект от културно-историческото наследство в нашия регион - раннохристиянска крипта, която по мнението на специалистите, е една от най-големите на Балканите.