Над 7 милиона лева са инвестирани до момента в газификацията на Балчик
Над 7 милиона лева са инвестирани до момента в газификацията на Балчик / netinfo
Ритуална церемония по „запалване на пламъка”, с която се поставя старта по изпълнение на газификацията на община Балчик, ще се състои в Белия град утре.

До момента в газификацията на кметството са вложени над 7 млн.лева, съобщиха от фирмата – изпълнител на проекта „Консорциум Варна Про Енерджи”ООД. Общият обем на инвестицията ще бъде 12-13 млн.лева.

Проектът стартира преди една година. Проектирана е газоразпределителната мрежа, както и присъединителният газопровод до мрежата на „Булгартрансгаз”ЕАД от Балчик до Генерал Тошево с дължина 42 километра.

До момента са изградени проводи в Балчик, Царичино и Дропла, дълги 6 км. Чрез тях се газифицира цялата индустриална зона на Балчик, основна част от комуналния сектор и голяма част от битовия. В строеж е и газопроводното отклонение до село Оброчище и КК”Албена” с дължина 13 км. Тръбите ще стигнат до курорта и село Кранево наесен.

Утре в изградената част от мрежата ще потече гориво, като ритуалът представлява пускане на малко количество газ и запалването му. Мястото на церемонията е кв.”Балик”. Очаква се да присъстват представители на ДКЕВР, министерството на икономиката и енергетиката, кметове на населени места.