Наградата
Наградата / община Шабла
Петото издание на Националния литературен конкурс „Георги Давидов” ще се състои на 31 август, съобщиха организаторите от община Шабла. Конкурсът се провежда на три години, като първият е бил през 2005 година по повод 50-годишнината от рождението на шабленския поет.
 
Целта на литературното събитие е да стимулира творческите изяви на младите поетични дарования, които пишат на морска тематика, за живота и вълненията на хората, живеещи край морето.
 
По традиция конкурсните произведения се журират от утвърдени литературни творци и критици. Журито е с 5-членен състав, с един представител на община Шабла. Наградният фонд се осигурява от община Шабла. Наградата включва малка пластика “Пегас”, специално изработен диплом и парична премия от 2000 лв.
 
В конкурса участват всички поети на възраст до 40 години, които пишат на морска тематика.

Поетът Георги Давидов е роден е на 6 март 1955 г. в Шабла. Завършил е Шуменския университет "Константин Преславски". Дълги години е бил редактор на общинския вестник. Приживе Издателска къща "Няголова“ издава стихосбирката му "Прегръдка за палача"/1992/ , а година по-късно и "Пилигрим". Давидов си отиде от този свят през 1993 година.