Млекопроизводителите остават в стачна готовност до началото на февруари
Млекопроизводителите остават в стачна готовност до началото на февруари / netinfo

Млекопроизводителите остават в стачна готовност до началото на февруари, когато според тях трябва да започне изплащането на субсидиите за генофонда и за литър произведено качествено мляко.

"Ако плащанията закъснеят до началото на март, животните ще измрат от глад и оцеляването на млечното животновъдство ще е под въпрос" - заяви в ефира на Дарик изп.директор на Регионалния млечен борд Ангел Йонов. Млекарите настояват още да се опрости тромавата процедура по изплащането на субсидиите.

"Няма разцепление между млекопроизводители и млекопреработватели, защото имаме еднакви искания" - така Йонов коментира появилите се твърдения за различия между двете национални асоциации.

Млекарите искат целогодишна субсидия от 20 стотинки за литър качествено мляко. Осигурените от правителството 11 милиона лева са крайно недостатъчни и ще стигнат само за 2-3 месеца, смятат фермерите. Те недоволстват и от цената на фуражите от около 700 лева за тон, която е близо три пъти по-висока от миналогодишната. "Една бала слама преди струваше 1 лев, а сега е 3.50 лв." - оплакаха се млекопроизводителите.