Минусови температури и слаб сняг през новата седмица
Минусови температури и слаб сняг през новата седмица / © снимка: БГНЕС, архив

Седмицата започва с минусови температури и слаб сняг, съобщава Нова телевизия.

Днес облачността ще е променлива, по-значителна над западната половина от страната, където на отделни места ще превали слаб сняг. Ще духа умерен, в Дунавската равнина и в Източна България силен северозападен вятър. Ще продължи да нахлува по-студен въздух. Максималните температури ще са между минус 1° и 4°. В планините ще е предимно облачно, на места със слаби превалявания от сняг. Ще духа силен и бурен вятър от север-северозапад, който през деня постепенно ще отслабва. Над Черноморието ще има променлива облачност. Ще духа умерен до временно силен северозападен вятър, който по-късно през деня ще се ориентира от север.

С умерено, до силен вятър в страната утре ще продължи да нахлува по-студен въздух. Минималните температури ще са между минус 6 и минус 1 градуса, а максималните - между минус 1 и 4 градуса, сочи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките (БАН).

В сряда облачността бързо ще се разкъса и ще намалее до предимно слънчево време. Вятърът ще отслабне, но ще остане студено. В четвъртък облачността отново ще се увеличи, през нощта срещу петък на места е възможно да превали слаб сняг. Вятърът ще отслабне още и ще се ориентира от югозапад-запад. Температурите ще започнат слабо да се повишават.

След вчерашния силен вятър в страната няма сигнали за пострадали и щети. Няма и постъпили данни за сериозни нарушения на пътната инфраструктура или на отделни обекти. На места е имало паднали клони от дървета, но като цяло обстановката е спокойна, допълва Нова.

Пътищата са почистени и проходими при зимни условия, но от МВР съветват да шофираме внимателно заради заледени участъци.

Вчера - денят на голямото прибиране след празничните дни, премина спокойно. Шофьорите безпроблемно се завърнаха по родните си места. Голямото завръщане към София напълни обаче гарите и автогарите в страната.

В първия работен ден след празниците БДЖ ще пусне допълнителни билети за пътуващите с влак. Ще бъдат осигурени допълнителни вагони към 120 влака.