Минус 16 градуса измериха днес в Добрич, в неделя ни очакват 10 над нулата
Минус 16 градуса измериха днес в Добрич, в неделя ни очакват 10 над нулата / dariknews.bg

Минус 16 градуса е минималната температура измерена днес в Добрич, съобщи ръководителят на добричката метеорологична станция Станислав Рачев. Вчера минималната температура в града е била минус 12 градуса. Това не са екстремно ниски показания за зимния месец януари, коментира Рачев като отбеляза, че през годините на тези дати са измервани и много по-ниски стойности. Рекордно студено в двата дни е било през 1947 година, когато температурите са паднали до минус 24 градуса.

Архивите на метеостанцията сочат, че най-топлият 7 януари е бил през 2001 година, когато са измерени 18 градуса над нулата, а най-топлият 8 януари през 1994-а, когато термометрите са показвали 17.4 градуса.

Студеното време в последните дни се дължи на навлизането на арктични въздушни маси със североизточен вятър, посочи още Рачев. В следващите дни до 11 януари над страната ще навлизат по-топли въздушни маси от запад, които чувствително ще повишат температурите. Очаква се в неделя сутрешните температури в Добрич да бъдат от минус 1 до 0 градуса, а максималните да достигнат до 10 градуса.

Големите температурни амплитуди се дължат на движението на въздушните маси и се наблюдават всяка година за по няколко дни, коментира още ръководителят на добричката метеостанция. По думите му те са нещо нормално и не бива да се свързват с някаква промяна на климата.

Екипът на добричката синоптична станция измерва температурата на всеки три часа в денонощието, като събраните данни се изпращат във НИХМ и във варненският филиал на института. На базата на подадените данни се изготвят прогнозите за времето в региона.