Външното оценяване започва на 10 май
Външното оценяване започва на 10 май / netinfo
За първи път от години има ръст в броя на зрелостниците
1480 четвъртокласници, 1295 седмокласници и 1075 дванадесетокласници от област Добрич трябва да се явят на външно оценяване и на матури през месец май, съобщи Петър Петров – ст.експерт в РУО.

Изпитът по БЕЛ от т.н. малки матури за 4 клас е на 10 май, по математика - на 12 май, „Човекът и природата” – 15 май и на 16 май – „Човекът и обществото” .
Изпитът по БЕЛ за 7 и 12 клас е на 19 май, а на 22 май е изпитът по математика за 7 клас и втората матура за зрелостниците. Седмокласниците тази година ще държат изпит и по чужд език, най-много от тях ще се явят на английски.

Абитуриентите тази година са с около 100 повече от миналата, което прекъсва дългогодишната традиция на спад в броя на завършващите 12 клас, каза Петров.

През 2017 година има някои новости при държавните изпити. Тази година вместо втора матура зрелостниците могат да изберат да им се вземе оценката от изпита за професионална квалификация. 237 от тях са направили такъв избор и няма да се явяват на втора матура.

До 17 март абитуриентите подаваха заявления за предпочитанията си за втората задължителна матура. Най-много са заявките за английски език - такъв втори задължителен изпит ще държат 218 млади хора, 189 ще се явят по география, 149 - по биология, 148 - по философия, 39 - по математика, 31 - по история, двама - по химия, 48 по немски език /само възпитаници на ЕГ, а 11 са заявили руски - предимно деца, за които руският е майчин език.  
За трета матура по желание са се записали 15 зрелостници в Добрич - 7 по математика, 4 по биология, 3 по английски и 1 по немски език.

Самите матури ще се провеждат по нов начин. Зрелостниците ще получават изпитния вариант на модули и ще разполагат с определено време за работа върху всеки от тях. След изтичане на определеното време те ще затварят в плик писмената работа от съответния модул и няма да могат да се връщат и да работят повече върху нея.

Зрелостниците ще имат право да излизат от изпитната зала едва след приключване на работата върху съответната част. Мярката цели да се избегне изнасянето на въпросите от матурата и търговия с верните отговори.

В 14 училища на територията на областта ще се проведат матурите за зрелостниците. Всички зали са оборудвани с видеотехника, модеми ще предават информация онлайн и в РУО и МОН ще могат да следят как се провежда изпитът във всяка една зала.   

Миналата година в област Добрич не са били хванати преписвачи.