Математикът - писател Захари Златев гостува в родния Добрич
Математикът - писател Захари Златев гостува в родния Добрич / Дарик Добрич

Среща с добричлията Захари Златев, който от години живее в Дания, ще се състои от 16.00 ч. в голямата зала на общината. Той е автор на книгите „Завръщането на Ирник", „Една прекрасна легенда за Авитохол", „Императорът с отрязания нос и българският Цезар", „Сага за младия Аспарух. Принцът на разсъмването". Представянето на творчеството му ще направи Драгомил Георгиев.

Захари Златев е роден в Добрич, завършва Математическия факултет на Софийския университет, следва докторантура в университета на Санкт Петербург, Русия. От 1974 година живее в Копенхаген, Дания. Съпругата му е датчанка. Занимава се с математическо програмиране на замърсяването в околната среда и на климатичните изменения. Специализирал е в Съединените щати. Понастоящем е пенсионер, но все още е тясно свързан с датския „Национален институт за екологични изследвания" към университета в Орхус и работи по специалността си.

Публикувал е 6 монографии и повече от 250 научни статии. Редактирал е 16 тома с научни публикации на резултати, представени на международни конгреси и симпозиуми. Поддържа редовни връзки с много български учени. Носител е на медала „Марин Дринов" с лента на Българската академия на науките. Обича историческите книги, като най-интересно за него е времето преди 681 година.