Ловците в Добрич празнуват 115 години организирано ловно движение
Ловците в Добрич празнуват 115 години организирано ловно движение / sxc.hu

Традиционният ловен събор на сдружение "Ловно-рибарско дружество-Добрич" ще се проведе в неделя. Проявата е посветена на 115-ата годишнина от учредяването на  първото ловно дружество в Добрич. Ловците и техните гости ще се съберат в местността Кобаклъка от 10.00 часа, за да открият символично новия ловен сезон.

Съборът ще започне с празнична литургия и освещаване на знамената на ловните дружини, съобщи на пресконференция председателят на Ловно-рибарското дружество в Добрич инж. Илия Михайлов. Празникът ще продължи с награждаване на призьорите от турнир по спортна стрелба за купата на сдружението, който ще се проведе ден по-рано на ловното стрелбище в Кобаклъка. За първи път тази година гостите на събора ще имат възможност да разселят около 20 фазана в ловното поле в района на Кобаклъка. Предвидена е празнична програма, томбола с много награди и богата трапеза, подготвена от членовете на сдружението. На събора в Добрич ще присъства председателят на националната ловна организация "Съюз на ловците и риболовците в България" инж. Иван Петков, както и представители от Ловната асоциация на град Констанца.

Добричкото ловно-рибарско дружество стопанства 36 ловни района с обща площ от близо 120 000 хектара, съобщи още Михайлов. В него членуват 1 200 души, обединени в 35 ловно-рибарски дружини. Най-възрастният  член на сдружението е 88-годишният Жельо Тодоров от ловната дружина в село Поп Григорово. Той е ловец от 47-ма година. Преди няколко години"пушката му не издържала и се пръснала", разказа ръководителят но добричкото ловно дружество Петър Петров. При инцидента два пръста на лявата ръка на възрастният мъж са откъснати, но въпреки това той продължава да ловува. Ловците са хора на различна възраст, с различни професии, от различни социални прослойки, обединени от любовта си към природата, посочи още Петров.

Много от гражданите смятат, че ние само отстрелваме дивеч, но всъщност вършим и много други полезни неща, подчерта от своя страна инж. Михайлов. Средно на година в ловните полета на добричкото сдружение се разселват по 1 500 фазана и 300 яребици, извършва се подхранване на дивеча, изграждат се и се поддържат хранилки, солища, калища.

Добричкото ловно сдружение подготвя книга за 115-годишната си история. Данните се събират от Националната библиотека, Държавния архив и от спомените на ловци ветерани.