Крушари в черен списък на МДААР
Крушари в черен списък на МДААР / netinfo

Черен списък на 45 общини, в които се администрират незаконосъобразни регулаторни режими, разпространи Министерството на държавната администрация и административната реформа. В листата е и община Крушари.

Списъкът е публикуван във връзка с политиката на правителството за премахването на административните тежести върху бизнеса и в изпълнение на приета тази година програма, съдържаща мерки и действия в областта на противодействието и превенцията на корупцията.

Крушари е сред общините, в които продължава незаконно да се събира от търговците годишна такса за търговия с тютюн и тютюневи изделия, която отпадна с последните изменения на Закона за местното самоуправление и местната администрация.

Според Закона за тютюна и тютюневите изделия кметът трябва да издава само разрешителни за търговия с тютюн и тютюневи изделия, като разрешението е без срок.

В други общини съществува практика за администриране на режим за търговия с вино, спирт и спиртни напитки. Никъде в законов акт не е регламентирана такава възможност, уточняват от министерството на Николай Василев.

В трета група общини пък се администрират незаконосъобразно режими за стационарни търговски обекти.