Крейг Бейли
Крейг Бейли / Дарик Добрич
„Това е най-уникалното място, на което съм бил”, каза в Двореца край Балчик джаз виртуозът Крейг Бейли. Саксофонистът, работил с легендата Рей  Чарлз, изнесе концерт на плажа пред вила „Тихото гнездо” и очарова ценителите. На сцената заедно с него бяха Петър Салчев /вокал/, Емил Пехливанов /барабани/, Димитър Шанов /контрабас/ и Станислав Арабаджиев /пиано/.

Крейг Бейли е в България за няколко концерта по покана на Петър Салчев. Групата откри джаз фестивала в Стара Загора с оригиналната музика на Бейли за биг бенд, както и с аранжиментите му за оркестъра на Рей Чарлс. Музикантите дойдоха в Балчик след концерти в София, Гърция и Пловдив, а на 28 юни отново в София, пред Народния театър, Бейли ще бъде гост на заключителния концерт за сезона на биг бенда на БНР.

Крейг Бейли идва за трети път в България и за втори път в Балчик. Той сподели пред журналисти, че всеки ден създава музика. „Вчера написах нова песен в стария град в Пловдив. Събуждам се сутрин и в главата ми звучи музика. Понякога даже си мисля, че полудявам. Всеки ден научавам по нещо ново”, казва музикантът.

За Рей Чарлс сподели, че е бил супер човек и голям професионалист.  

„Рей казваше: „Аз усещам силата на музиката.” Той имаше два типа отношения с хората – бизнес и музикални, разделени едно от друго. Начинът, по който можеше да спечелиш уважението на Рей беше чрез музиката”, сподели Бейли.

Бейли харесва България, за него тя е като скрит оазис. „Винаги чета предварително за местата, които посещавам. Но когато пристигна, впечатлението винаги е по-различно и вълнуващо. Ще си отнеса от тук много снимки и видео клипове”.

Следващият албум на Крейг Бейли ще излезе тази есен.

Крейг Бейли
Дарик Добрич