Колорит и екзотика на 14-я фестивал “Фолклор без граници”
Колорит и екзотика на 14-я фестивал “Фолклор без граници” / Община Добрич

В Добрич от 27 до 29 юли ще се проведе ХІV-ят Международен фестивал „Фолклор без граници". Тазгодишното издание се организира от общината със съдействието на Национална секция ЦИОФФ, която чества 45 години от своето създаване, и се посвещава и на 70 години от основаването на ЮНЕСКО. Фестивалът се провежда под патронажа на кмета Детелина Николова.

Добричлии и гостите на града ще могат да се докоснат до уникални автентични фолклорни изпълнения, представящи малко познати култури. Всяка от фестивалните вечери започва в 18.30 часа с дефиле по пешеходната зона от подлеза на парка до площад „Свобода", където ще се състоят концертите - от 19.00 часа.

Откриването ще направят младите танцьори на ансамбъл „Добруджа". На 28 юли е фестивална вечер с концерт на гостите. Закриването е на 29 юли, отново от 19.00 ч. на площада.

Във фестивала тази година ще участват гости от чужбина. Пристигат Ballet Folklorico del Norte - фолклорна танцова студия от град Сиудад Хуарес, Мексико, създадена с цел съхраняване и популяризиране на националните традиции и официален делегат на Националната асоциация на учителите за Популярни мексикански танци.
Ще видим Университетски ансамбъл към Държавния университет „Иван Джавахишвили" - Тбилиси, Грузия. От създаването си през 1996 г. до днес младите изпълнители танцуват по оригинална грузинска техника, където всяко движение изразява определено чувство и емоция.
Третите гости в Добрич ще бъдат Фолклорен ансамбъл „SSUM Dance Company" към Женския университет „Сонсин", Сеул, Южна Корея. Съставен е от студенти на възраст между 20 и 27 години, специалност „Танц". Освен национални корейски танци, трупата представя и модернизирани фолклорни изпълнения с цел приближаване до младата публика.

Колорит и екзотика на 14-я фестивал Фолклор без граници
netinfo