Кметът на Ген.Тошево: Справихме се с бедствието, въпреки забавеното почистване на републиканските пътища
Кметът на Ген.Тошево: Справихме се с бедствието, въпреки забавеното почистване на републиканските пътища / Дарик Добрич

Много добра оценка на координацията между институциите по време на бедственото положение в Генерал тошево  даде кметът  на общината Валентин Димитров. Пред Дарик той определи като основен проблем в сложната ситуация забавянето с почистването на републиканската пътна мрежа, заради липса на достатъчно роторни снегорини от страна на пътноподдържащата фирма „Хидрострой”.

„Основният проблем освен  силния  снеговалеж, вятър и снегонавявания, бяха непочистените републикански пътища. „Пътно строителство – Добрич” – фирмата, която  поддържа общинската пътна мрежа  не успяваше да стигне до общинските участъци, заради непочистени републикански пътища. Фирмата, която поддържа републиканската пътна мрежа – „Хидрострой” разполагаше само с един роторен снегорин на територията на общината, който  аварира още на 6 януари” – коментира Валентин Димитров.

Той припомни, че републиканските пътища на територията на община Генерал Тошево са 160 км.  От тях 22 км. е второкласната пътна мрежа, останалите 138 км. са третокласни пътища. В общината има още 94 км. четвъртокласна общинска пътна мрежа.

След обявяване на бедственото положение в  генералтошевско, Кризисният щаб е мобилизирал около 20 машини от земеделските производители, военна техника от поделението в Шабла и ВМС, разказа още кметът на добруджанската община.

Като един от най-проблемните  участъци в общината  той определи  тъй нар. „маслинов пояс” между селата Спасово и Рогозина.  Димитров разказа, че този участък не е бил отпушен още от първия снеговалеж  в края на декември миналата година.

По време на бедственото положение се е наложило да бъдат спасявани с верижни машини на Пожарната закъсали хора и автомобили между селата Спасово и Рогозина,  Горица и Преселенци.

Болна жена със съмнения за инсулт от с.Преселенци и сърдечно болен от Сираково са били извозени  до Ген.Тошево. Друга сериозна ситуация е била овладяна на място в село Росица, където жена с кръвоизлив се е нуждаела от помощ, разказа още Валентин Димитров. Той бе категоричен, че по време на бедствието не е имало хора, оставени без хляб и лекарства.

9 души на хемодиализа от общината предварително са били настанени в добричката болница. 5 родилки с термин през януари също са били на отчет.  Две от тях са останали в Ген.Тошево, а други две живеят на места извън общината, уточни кметът.  Петата бременна е пристигнала при сестра си в Добрич и към днешна дата вече е майка на здраво бебе.

Към момента  всички републикански и общински пътища в община Ген.Тошево са проходими при зимни условия, съобщи още градоначалникът. Той призова шофьорите за по-голямо внимание и бдителност на пътя, заради все още сложната пътна обстановка и наличието на  стеснени и заледени участъци.

 

„Човек се учи от грешките си, винаги е можело да се справим по-добре. Груби грешки обаче не сме допуснали, малки може би. Смятам, че с общи усилия се справихме в тази тежка ситуация” – заключи Валентин Димитров. Той изрази специални благодарности към Областния управител Детелина Николова, към  Дарин Димитров – директор на регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, към шефовете на местните клонове на Енерго – Про и ВиК за адекватните реакции и намеса в трудната ситуация.