Недоволство от почистването на пътищата в Добричко, от АПИ не дават обяснения (СНИМКИ)
Недоволство от почистването на пътищата в Добричко, от АПИ не дават обяснения (СНИМКИ) / Дарик Добрич

По повод на много коментари за непочистени добре пътища от републиканската мрежа и мнения на слушатели и читатели, че от АПИ и Областна управа не си вършат работата и единствено Добричка област е в снежен капан от дни, се обърнахме с въпроси към началника на Областно пътно управление. Той ни уведоми, че от Агенция „Пътна инфраструктура" не допускат шефовете по места да дават интервюта в медиите. Предложи ни да зададем в писмен вид въпросите си към Пресцентъра на АПИ. Направихме го. Ето и въпросите, които зададохме:
1.Защо се получи толкова дълга снежна блокада в Добричко със затворени за движение пътища?
2.Кои са фирмите, които са избрани да поддържат републиканската мрежа в региона?
3.Доволно ли е ръководството от свършената работа от 6 януари досега по поддръжката на пътищата в Добричко?
4.Достатъчна ли е техниката, която ползват - колко и какви машини са в действие за почистването на пътищата от снега?
5.Има ли представители на бизнеса, общини и други служби, които помогнаха за разчистването?
6.Какво би могло да подобри състоянието и техническата готовност на ОПУ - Добрич за зимна обстановка?

От АПИ ни уведомиха, че няма да отговорят на въпросите ни, тъй като ресорният министър Лиляна Павлова дава редовно брифинги за пътната обстановка в страната, в които се обяснява и за ситуацията в област Добрич. Не допускат да интервюираме и местния ръководител. Не получихме, както друг път, отговори в писмен вид. Бе ни казано, че в момента всички действия се поемат от национален кризисен щаб, който дава указания и информация. Попитани кога ще може да се направи анализ на ситуацията конкретно в Добричко, ни казаха да опитаме по-късно, когато обстановката се успокои.

Недоволство от почистването на пътищата в Добричко от АПИ не дават обяснения (СНИМКИ)
netinfo

Поясняваме, че републиканската пътна мрежа в Добричка област се поддържа през зимата от консорциум от две фирми - „Хидрострой" и „Инжстрой". Според някои кметове на общини, техни машини са излезли от строя още в първите дни на снежната блокада - 6-7 януари. Общинските пътища се поддържат от други фирми, според договори, които сключват отделните общини.

Репортер на Дарик пътува вчера извън града и видя няколко машини да чистят пътя Добрич-Балчик. Видно и от снимките, ситуацията при снеговалеж и силен вятър е доста тежка, образуват се навявания, които унищожават труда на техниката почти веднага след нейното преминаване. По мнения на опитни шофьори, при условия като вчерашните е по-разумно да не се пътува в региона.

Недоволство от почистването на пътищата в Добричко от АПИ не дават обяснения (СНИМКИ)
netinfo