С 80 машини се почистват републиканските пътища в Добричко
С 80 машини се почистват републиканските пътища в Добричко / Снимките са предоставени от АПИ

Поддържането на републиканските пътища в област Добрич се осъществява от Обединение ДЗЗД „ПОНТ", в което участват: „Хидрострой" АД и „Инжстройиженеринг" ЕООД. Дружеството разполага с необходимата техника за осигуряване на проходимост и безопасност на движението при зимни условия. Това информират от Агенция „Пътна инфраструктура" в отговор на писмо на Дарик Добрич, изпратено на 12 януари с няколко въпроса относно зимното почистване. От АПИ информират, че за Добричка област се използват „80 машини за зимно поддържане - роторни снегорини, пясъкоразпръсквачи, лугопръскачки, автогрейдери, товарачни, комбинирани машини и др., които са разпределени на 8 опорни пункта. Осигурената техника съответства на изискванията в договора за текущ ремонт и поддържане на републиканската пътна мрежа в областта."
Пътноподдържащите фирми и ОПУ-Добрич работят на 24-часов режим за осигуряване проходимостта на пътната мрежа при усложнените зимни условия."

Според Агенцията обстановката в региона е влошена от полунощ на 5 януари от обилния снеговалеж и силния северен вятър със скорост над 20 метра в секунда. До ранния следобед на 8 януари пътноподдържащото дружество успяло да осигури проходимост на голяма част от републиканската мрежа в областта. В АПИ е получено писмо от Румънското посолство в София, в което се изказва благодарност за добрата координация между институциите и оказването на помощ на румънски туристи, пътуващи на територията на област Добрич на 8 януари.
Отбелязва се, че впоследствие, на 10 януари, ситуацията в Добричко отново се влошила от силния вятър и на места се образували преспи с височина до 3 м, което наложило поетапно затваряне на определени участъци от пътната мрежа до осигуряване на проходимост и безопасно пътуване на шофьорите.

С 80 машини се почистват републиканските пътища в Добричко
netinfo

„За подпомагане почистването на определени участъци, след снеговалежите, участваха и земеделски производители с едрогабаритна земеделска техника. По инициатива на Областния управител на област Добрич военните също указваха помощ с наличната си специализирана техника.", допълва се в съобщението.

Това гласи писмото на пресцентъра на АПИ, получено в редакцията на Дарик Добрич.
Ето и въпросите, които зададохме:
1.Защо се получи толкова дълга снежна блокада в Добричко със затворени за движение пътища?
2.Кои са фирмите, които са избрани да поддържат републиканската мрежа в региона?
3.Доволно ли е ръководството от свършената работа от 6 януари досега по поддръжката на пътищата в Добричко?
4.Достатъчна ли е техниката, която ползват - колко и какви машини са в действие за почистването на пътищата от снега?
5.Има ли представители на бизнеса, общини и други служби, които помогнаха за разчистването?
6.Какво би могло да подобри състоянието и техническата готовност на ОПУ - Добрич за зимна обстановка?