/ Thinkstock/Getty Images
Походът на вдъхновителите идва за втори път в Добрич. След успешното първо гостуване през 2013 година, на 17 март форумът ще се състои отново в града, този път в залата на Младежкия център, началото е в 10.00 часа. Походът се организира от сдружение „Аз мога тук и сега“. Събития се правят от няколко години в малки и големи градове в цялата страна. Най-често поканата отправят училища. В Добрич представител е преподавателят по технологии Мария Кирилова от Езикова гимназия „Гео Милев“.
 
Идеята на събитието е успешни хора да разкажат пред педагози, ученици и техните родители своите постижения и да илюстрират мотивацията си да развиват кариера в България. Лекциите са атрактивни, разнообразени с игри и дебати, а за учениците е много приятно различно как общуват с тях лекторите, сподели в ефира на Дарик Мария Кирилова.
 
Форумът е фокусиран предимно към информационните технологии, но това включва както програмирането, така и медии, визуални изкуства, дизайн и т.н., разказа Кирилова. Тя уточни, че най-подходящата публика за събитието са учениците от горен курс, които имат нужда от пътеводна светлина за бъдещото си развитие, но от разговора с нея стана ясно, че Походът ще помогне и на родителите да разберат как да вдъхновяват своите деца.
 
Много ученици, посещавали Похода на вдъхновителите, по-късно споделят как лекциите на гостите в него са им повлияли. Клипове с техните разкази Мария Кирилова споделя във Фейсбук профила на събитието. Много от нейните ученици са се явявали на състезанията, организирани от сдружение „Аз мога тук и сега“ и впоследствие са се включвали в инициативите на сдружението.

Една от тях е Иммануелла Бусари от XI клас, която вече има куп награди от състезания по технологии, главно свързани с презентации. Ученичката споделя, че наистина младите хора имат нужда от мотивация, внимание и много вдъхновение, защото в училище не се говори за интересите им, а само се изпълнява начертания учебен план, следи се за успешната подготовка и изпитни работи, но не се говори за бъдещото им развитие.

Освен това Иммануелла отбеляза, че в Добрич няма много събития, които да насищат живота на младежите и тя съветва връстниците си да използват всяка възможност да посетят събитие, което може да им помогне да намерят себе си и своя път.
 
Мария Кирилова заяви, че възрастните често прекалено много се намесват в избора на децата и гледат да ги отблъснат от технологиите, а компютрите могат да бъдат и много полезни, успешно адаптирани в образователния процес, но с такива постижения обикновено могат да се похвалят истинските учители – вдъхновители.