Изготвя се концепция за реформа в Селскостопанската академия
Изготвя се концепция за реформа в Селскостопанската академия / netinfo

Концепция за реформа в Селскостопанска академия се изготвя в момента. В нея е заложено създаването на три научно-изследователски центъра с акценти земеделие, животновъдство и генетика и селекция, съобщи в Каварна земеделският министър Десислава Танева. „Ние искаме да развиваме наука, а не помощни стопанства и производства, служещи на един или друг”, коментира министърът в отговор на въпрос за бъдещето на Добруджанския земеделски институт, който е в структурата на СА. Работещите в ДЗИ протестират от понеделник заради предвижданите там масови съкращения.

„Трябва да се приеме дългосрочна стратегия за развитието на академията и оттам насетне да се вземат решения за персонала. В момента трябва да понесем съкращения, но не и на научни работници. В Европа на един научен работник се падат трима-четирима души друг персонал, при нас са 13. Целта ни е да акцентираме на развитието на науката”, посочи министърът. Въпреки че беше в региона, тя не се срещна с протестиращите служители и работници от ДЗИ.

Десислава Танева заяви, че до края на годината трябва да се постигне обществен и политически консенсус около концепцията за реформа в академията и това да се отрази в бюджета й за 2016 година.