Инспекцията по труда с над 90 акта за тримесечието
Инспекцията по труда с над 90 акта за тримесечието / netinfo
313 проверки по спазване на трудовото законодателство и Закона за насърчаване на заетостта са извършени от Областната инспекция по труда през първото тримесечие на годината.

63 от проверките са по повод предписания от предходни проверки, една е за периодичен контрол, две са за разследване на трудови злополуки, съобщават от пресслужбата на инспекцията.

Около една трета от проверките са приключили без задължителни предписания.

Проверени са общо 283 предприятия от 36 икономически дейности, като най-много проверки са извършени в строителството, търговия на дребно, селското стопанство и хотелиерството.

Най-често срещаните нарушения в отрасъл строителство са условия на труда, неотговарящи на строително – хигиенните норми, необезопасени работни места и площадки.

Проверени са и две предприятия за производство на метални изделия, машини и оборудване – „Металагро” и „Старт”. И в двете са констатирани нарушения на трудовото законодателство, безопасността на труда и условията на труд.

От Областната инспекция по труда са проверили и 4 фирми, извършващи куриерски и транспортни дейности на територията на региона. Нарушения по отношение на работното време са установени в „Лео експрес”, чийто куриери пътуват всяка вечер до София и обратно, без междудневна почивка.

През цялото тримесечие са констатирани общо 1135 нарушения на трудовото законодателство. Съставени са 92 акта за административни нарушения.