И сега НК дава възможност за присъда, различна от затвор, при доказана неизбежна самоотбрана
И сега НК дава възможност за присъда, различна от затвор, при доказана неизбежна самоотбрана / Sofia Photo Agency

„И сегашните текстове в Наказателния кодекс дават възможност на съда да постанови присъда, различна от затвор, при доказана неизбежна самоотбрана. Не трябва обаче да се правят обобщения за всички подобни дела." Това заяви зам.-председателят на парламента Анастас Анастасов в интервю за Дарик кафе, запитан очаква ли следващите искания за промени в НК да дойдат от Добрич, където близки на обвинения за убийство студент Илко Радев настояват за по-леки наказания при неизбежна самоотбрана.

"Неизбежната самоотбрана е много широка тема, това е може би едно от най-сложните положения в наказателното право. Преди доста години имаше промяна в този текст, където бяха вписани текстове, обявени след това за противоконституционни. Мисля, че и сегашните, които са в НК дават възможност на съда - при наличието на превишаване на критериите на неизбежна самоотбрана да постанови присъда, която да удовлетвори близките на извършителя. Всяко едно от делата трябва да се разглежда самостоятелно, защото са много характерни и много специфични особености има по тези дела", заяви Атанасов.

Според юриста от ГЕРБ до Великденската ваканция Народното събрание ще приеме окончателно новия закон за отнемане на незаконно придобитото имущество. Той коментира и предстоящите промени в Наказателния кодекс, които ще въведат задължителен затвор за смърт, причинена на пешеходна пътека или при преминаване на автомобил на червен светофар. Председателят на вътрешната парламентарна комисия смята, че депутатите имат готовност промените в НК да станат факт до месец, какъвто ангажимент пое вчера и вътрешния министър Цветан Цветанов пред близки на загинали на пътя.