Педагозите в Работилницата за въображение и директорът /в средата/
Педагозите в Работилницата за въображение и директорът /в средата/ / Дарик Добрич
Художествена галерия Добрич получи една от трите големи награди на Фондация „Америка за България“ за дейността си в Работилницата за въображение. Тя е за „Най-добро партньорство“ и е на стойност 5 000 лева. Призовете за успешни дейности с подрастващи се наричат „В музея сме“ и се дават за втора поредна година на институции като музеи, галерии, ателиета и школи, другите две категории са „Работа с деца“ и „Фамилни програми“. Плакетът и сумата са връчени на директора на галерията Евелина Ханджиева по време на V среща на Кръг „С децата“, провела се в Габрово, на която са участвали над 100 души.
 
Наградата на добричката галерия се дава за работата на екипа на Работилницата за въображение по проекта им „Слово и образ“. Педагозите Милена Алджабари и Галина Иванова са провели занимания по този проект с 1 237 деца от Добрич, представители на 6 училища – СУ „Св.Св. Кирил и Методий“, „Св. Кл. Охридски“, „Д. Талев“, „Л. Каравелов“ и ОУ „Хр. Смирненски“; 3 детски градини - № 9, 17, 24; и възпитаници на Ресурсния център, Читалище „Й. Йовков“; клубове и школи „Усмивки“, „Приятели“, „Милениум“, „Монели“.
 
В заниманията „Слово и образ“ децата се запознават с творчеството на писатели, които са и художници и сами илюстрират свои произведения – Чудомир, Йордан Радичков, Ивайло Петров, Ангел Каралийчев. Освен това децата рисуват и моделират, вдъхновени от словото и образите на авторите. Проектът продължава и в момента – с работа по Леонардо да Винчи. Педагозите в галерията са открили непознатата страна на гения като автор на детски приказки, превели са две от тях – „Мравката и житното зърно“ и „Лъвът и агнето“, и децата вече са рисували по текстовете. Занапред ще се включи в програмата и скандинавската писателка Туве Янсон. В Работилницата влизат деца от 5 до 13 годишна възраст, отчетоха от екипа. През лятото има всекидневни занимания от 10.30 ч. – работа с хартия и глина, рисуване по картините в залите, презентации и др.

Произведения на децата от заниманията "Слово и образ"
Дарик Добрич

Рисунки на децата от "Слово и образ"
Дарик Добрич

Финансовата част от наградата на фондацията от галерията ще оползотворят отново за заниманията с деца. Ще бъдат направени нови индивидуални карти за игри, по подобие на предишните, които служеха за опознаване на произведенията и творците в залите, ще се купува образователен реквизит за бъдещите проекти. Директорът на галерията припомни, че работата с ученици е фокус от години на екипа. Самото пространство „Работилница за въображение“ е създадено пак по проект, финансиран от „Америка за България“, а принос за успешното развитие имат и предишните педагози Венета Велева и Гергана Михайлова.