Галерията работи с ученици по нов проект - Слово и образ
Галерията работи с ученици по нов проект - Слово и образ / ХГ Добрич

Екипът на Художествена галерия Добрич работи по нова образователна програма - "Слово и образ", която се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата, съобщават от институцията. Ученици в две възрастови групи - 8-9 и 13-14 годишни се запознават с творчеството на едни от най-известните български писатели, за които изобразителното изкуство е част от живота им: Чудомир, Йордан Радичков и Ивайло Петров.

Програмата се състои от два модула. В образователния, чрез презентации, се показват снимки, биографични факти за авторите, книги, техни рисунки и картини. В творческия модул децата експериментират с различни материали и техники.

Занятията по проекта започнаха тази седмица. Шестокласници и седмокласници от ОУ "Христо Смирненски" вече гледаха презентация „Нашенците" за Чудомир, запознаха се с личността на писателя, с прекрасните акварелни рисунки от цикъла „Нашенци" и се посмяха с един от хумористичните разкази от едноименния сборник, след което моделираха с глина колоритните типажи на Димитър Чорбаджийски - Чудомир.

На следващия етап, участие в програмата ще вземат деца от СУ „Св. св. Кирил и Методий", които ще се срещнат със „словото и образите" в творчеството на Йордан Радичков и Ивайло Петров.

Галерията работи с ученици по нов проект - Слово и образ
netinfo