Христо Боев оглави Регионалния инспекторат по образование
Христо Боев оглави Регионалния инспекторат по образование / netinfo

Христо Боев е назначен за началник на Регионалния инспекторат по образование, научи Дарик радио. Той е спечелил  обявения от министерството на образованието конкурс за поста.

Христо Боев е роден в Пловдив. Завършил е английска филология в ПУ „Паисий Хилендарски”. През 2013 г. защитава в университета „Овидиус“, Констанца, Румъния докторат по британска и американска литература на тема: „Модерни(стични) изображения на града при Дикенс и Дос Пасос: прилики, разлики, продължителности“. Над десет години е преподавал английски език и литература в езикови гимназии в Пловдив, както и практически английски в ПУ „Паисий Хилендарски”. Хоноруван преподавател по британска литература в ШУ „Епископ Константин Преславски”. Симултанен, консекутивен и писмен преводач от и на английски, румънски и български език. Ползва свободно и френски език. Участва в международни конференции на теми като: „литературен урбанизъм“, „проблематика на превода“, „имиграция и релокация“ и др. През есента на 2013 г. излиза на книга докторската му теза. Превел е от румънски на български език романа „Адела“ на Гарабет Ибрайляну. През 2015 година предстои да излязат от печат още два класически романа в негов превод от румънски език – „Доня Алба” на Джиб Михаеску и „Адам и Ева” на Ливиу Ребряну.

Освен Боев в конкурса за ръководител на образователния инспекторат е участвал и началникът на отдел „Инспектиране и организационно-методическа дейност” Любомир Тодоров, който беше временно изпълняващ длъжността началник на РИО. Двамата претенденти са представили концепции за развитието на образованието в областта и са се явили на събеседване в министерството.