Храмов празник отбелязва църквата “Св. св. Апостоли Петър и Павел”  в Силистра
Храмов празник отбелязва църквата “Св. св. Апостоли Петър и Павел” в Силистра / Дарик Добрич - архив

На днешния ден, когато църквата почита паметта на Светите равноапостоли Петър и Павел, православният храм “Св. св. Апостоли Петър и Павел” в Силистра отбелязва храмовия си празник и 156-та си  годишнина.

Празникът започна в 9:00 часа със Света Божествена литургия, отслужена от  Доростолския митрополит Амвросий в съслужие с Деволския епископ Теодосий.  Отслужен бе и  и водосвет за здраве и  осветен курбан за миряните.

Катедралният храм „Св. Св. апостоли Петър и Павел” е построен през 1860 г. от дряновски зидари. Църквата е паметник на културата. През 2014 г. с дарения е направен основен ремонт на храма. При ремонта зад олтарната част бяха открити човешки останки, за които се предполага, че са на мъченици за християнската вяра.

Доростолската епархия е сред първите в българските земи. Двайсет и един светци-мъченици са пролели кръвта си за вярата в този район. В тяхна памет на 9 и 10 юли е насрочен Първият Събор на Светите Доростолски мъченици. Очаква се на него да присъстват Българският патриарх Неофит и членовете на Светия Синод. Поканени са представители на поместни православни църкви. С благословението на Доростолския митрополит Амвросий е съставена специална Съборна служба на Доростолските мъченици.