Част от участниците в Хора, заедно с работещи в Дома
Част от участниците в Хора, заедно с работещи в Дома / Дарик Добрич, Валентина Добринчева
Хор
94884
Хор
  • Хор
Смесен хор „Лира“ при Дома за стари хора в Добрич ще отбележи 10-годишнина от създаването си с голям концерт. От състава канят своите почитатели на 20 октомври, петък, от 10.00 часа в залата на Младежкия център.
 
Съставът е създаден през 2007 г. по инициатива на ръководството на Дома и от самото начало негов диригент е Атанас Генчев. Сформиран е с 19 души, като понастоящем също има толкова хористи. В репертоара им влизат народни песни, стари шлагери и др. жанрове. Хористите споделят за Дарик, че в последните години повече се търсят от публиката градските шлагери. Такава музика доминира и в конкурсите, където хорът неуморно участва. Не са малко наградите и отличията, които имат през годините.
 
Голяма част от певците в хора не са свързани с музиката и преди да постъпят в Дома за стари хора са упражнявали различни професии, разказаха още те за Дарик. Признават обаче, че влизането на музиката в живота им е било чудесно. Хорът осмисля преживяването им в Дома, дава им забавления и занимания. Репетират поне веднъж в седмицата, а преди изяви – и два-три пъти. Диригентът признава, че не е лесно да се направи качествена изява на сцената с артисти – непрофесионалисти, но не се отказва. Споделя, че в други хорове подбират участниците по това дали могат да пеят, а в Дома се избират по това дали могат да вървят.
 
Самият Генчев е музикант - известен кларнетист на Симфоничен оркестър-Добрич, основател на ансамбъла за народни песни и танци "Добруджа" и дългогодишен концерт-майстор на Духовия оркестър в града. За дейността си като оркестрант-изпълнител получава признание с орден „Кирил и Методий” трета степен, а по-късно и първа степен. Носител е на престижната награда „Златна лира“ на Съюза на музикалните и танцови дейци в България.
 
Хор „Лира“ е номиниран за тазгодишните Награди за култура и наука на Добрич. В мотивите за номинацията пише: „музикална формация със своя физиономия, която скоро ще чества своята 10-та годишнина, с много участия и награди от регионални и национални фестивали и конкурси.“ – предложението е направено от Дружество на краеведите „Отец Павел Атанасов“. 

Чуйте интервю с петима от хористите и диригента в аудиото.