Граничарите в Кардам засекли картофи от Полша без документи
Граничарите в Кардам засекли картофи от Полша без документи / DarikNews.bg

18 500 кг картофи с произход Полша ще бъдат върнати на производителя поради липса на необходимите документи за движение на територията на ЕС, съобщават от Агенцията по храните /БАБХ/. Партидата е била засечена от Гранична полиция на ГКПП Кардам, след което е била проверена от фитосанитарните инспектори към агенцията в Добрич. Те са установили липса на необходимите документи за движение в ЕС.

Справка с полските власти потвърдила, че производителят не е регистриран при тях и движението на партидата е нерегламентирано, казват още от ведомството. Продукцията е запечатана от дирекцията на БАБХ във Варна и е върната на полския износител в склад под контрола на полските фитосанитарни власти, които ще предприемат мерки спрямо производителя за допускане на нерегламентираното движение на пратката в Полша и ЕС.

Българска агенция по безопасност на храните напомня на всички вносители и търговци, че при липса на необходимите документи за движение на картофи от Полша, пратките ще бъдат връщани или унищожавани, като всички разходи по предприетите мерки са за сметка на вносителите или търговците.