Горан Благоев: Подкрепяйте културата, защото халтурата няма памет и ни обезличава
Горан Благоев: Подкрепяйте културата, защото халтурата няма памет и ни обезличава / bnt.bg
Горан Благоев: Подкрепяйте културата, а не халтурата, която няма памет и ни обезличава
79956
Горан Благоев: Подкрепяйте културата, а не халтурата, която няма памет и ни обезличава
  • Горан Благоев: Подкрепяйте културата, а не халтурата, която няма памет и ни обезличава

Д-р Горан Благоев - историк, журналист, изнесе слово пред добричлии по време на тържествен концерт, посветен на 24 май. Той припомни, че Светите братя Кирил и Методий са превели най-напред на глаголица последното, а не първото Евангелие от Новия завет, защото само Свети Йоан Богослов е започнал с думите "В начало бе Словото и Словото бе у Бога и Словото бе Бог. То в начало бе у Бога. Всичко чрез него стана и което е станало, нищо без него не стана. В Него бе животът и животът бе виделина на человеците. И виделината свети в тъмнината и тъмнината я не обзе." Точно този аспект от нашата култура, каза Благоев, сякаш ние все по-често пренебрегваме. Пренебрегваме, че нашата култура, която честваме на 24 май, е богоосветена и християнска по своята същност.

Той подчерта, че значимото е не знанието - плъзгането по повърхността, а познанието - вникването в същността, потапянето в дълбочина, което ни въздига над духовната тъмнина, а връзката между опознаващият и даващият познание е много силна. Горан Благоев припомни написаното от един възрожденски даскал на училището в Котел - "Помогни ми да те възвися", но изказа съжаление, че в наше време "българският учител все по-трудно намира мотив да възвисява своите питомци, а учениците имат все по-малко желание да бъдат възвисявани. Взаимността им търси друга посока", каза той и добави, че адмирираният от учениците образ на учителите сега е с чаша и цигара в ръка, а не от музей или библиотека.

Историкът се обърна и към хората, които спонсорират халтурата, с апел да отделят средства и за качествена култура, защото "халтурата няма памет" и това е наливане на баснословни суми в нашето обезличаване, а "общество, което не създава своите духовни водачи рано или късно е обречено да изчезне от историята".

Девалвацията на ценностите води до разруха на паметта, заяви Благоев пред добричката общественост, а безпаметността води до безликост, на загуба на идентичност. "Ако искаме да сме готови за глобализацията, ние трябва да подготвим своето ново Възраждане и най-напред да възродим достойнството на тези, които ще възродят нацията и нейната памет. Отново да им дадем самочувствието на мисионери, от които всички ние се нуждаем. А това са авторитетите в науката, в класните стаи, аулите, музеите, читалищата."

Чуйте моменти от словото на д-р Горан Благоев в аудиото.